Glutamina – fakty i mity, czyli przez mięśnie do jelit

Glutamina to aminokwas niezbędny organizmom żywym. Jako składnik białek  stanowi ponad 60% wszystkich aminokwasów budujących mięśnie człowieka. Ze względu na to, że glutamina jest syntezowana w organizmach żywych z kwasu glutaminowego nie jest ona aminokwasem egzogennym i nie musi być obecna w pożywieniu, chociaż jest jej sporo w kazeinie micelarnej oraz białkach serwatkowych.

glutamina

Próbowano poprawić wyniki sportowców poprzez suplementację glutaminy. Nadzieje okazały się płonne. Glutamina nie pomaga budować mięśni, nie poprawia regeneracji ścięgien, ani nie poprawia osiągów trójboistów oraz w innych sportach wymagających dużej mocy. Dlaczego więc pojawiła się na witamini.pl? Ponieważ jednak do czegoś może się przydać.

Okazało się, że L-glutamina stanowi główne paliwo dla komórek układu immunologicznego, a także jest składnikiem antyoksydantu – glutationu. Sport wytrzymałościowy, szczególnie przy wysiłkach trwających około dwóch godzin, potrafi mocno nadszarpnąć poziom glutaminy w serum. Tak suplementacja glutaminą, jak i spore dawki zwierzęcego białka przez wysiłkiem (20-30g), są w stanie zatrzymać spadek glutaminy w serum oraz mogą zredukować uszkodzenia komórek odpornościowych, jakie przytrafiają się osobom trenującym sporty wytrzymałościowe. Większość biegaczy, ultrasów, czy kolarzy doskonale wie o czym piszemy, bo pewnie kilka razy w roku cierpią na infekcje górnych dróg oddechowych. Glutamina może tutaj być pomocna.

Jest jednak jeszcze inne potencjalne działanie glutaminy, o którym warto wspomnieć. Od kilku lat coraz więcej mówi się o jej roli w układzie trawiennym, a w szczególności w barierze jelitowej.

Bariera ta stworzona jest przez nabłonek jelita, oddziela środowisko zewnętrzne od naszego ciała i jest jedną z najważniejszych błon śluzowych ciała. Nabłonek jelita składa się z pojedynczej warstwy komórek, mających dwie podstawowe funkcje:

  1. Bariery powstrzymującej szkodliwe substancje, jak antygeny, toksyny i mikroorganizmy przed dostaniem się do naszego krwioobiegu.
  2. Filtra ułatwiającego wyłapywanie składników odżywczych, elektrolitów, wody i innych dobroczynnych substancji z pożywienia trawionego się w jelitach.

Jeśli bariera jelitowa jest nieszczelna, szkodliwe substancje dostają się do krwi, a poprzez nią zagrażają naszemu ciału.

Zwiększona przepuszczalność jelit jest cechą wielu chorób, takich jak choroba Crohna, celiakia, cukrzyca typu I i II, reumatoidalne zapalenie stawów, zespół jelita drażliwego, schizofrenia, niektóre nowotwory, otyłość, stłuszczenie wątroby, alergie i masa innych. W większości przypadków zwiększona przepuszczalność pojawia się przed wystąpieniem choroby, ale związek przyczynowo-skutkowy w większości tych chorób nie jest na ten moment udowodniony.

W zdrowych jelitach glutamina odgrywa kluczową rolę w uruchamianiu enterocytów, które są częścią bariery jelitowej.

Pojawia się coraz więcej badań potwierdzających, że suplementacja glutaminą może być pomocna w poprawie bariery jelitowej.

W badaniach na wcześniakach udowodniono, że suplementacja 0,3g/kg masy ciała poprawiła szczelność bariery jelitowej, zmniejszając zachorowalność na posocznicę i skracając trwanie choroby.

W innych badaniach, tym razem na osobach dorosłych, udowodniono ochronę bariery jelitowej w czasie chemioterapii, która zwyczajowo ma bardzo negatywny wpływ na przepuszczalność jelit.

Badania z 2012 roku nad skutkiem zażywania glutaminy (jedna grupa) oraz białka serwatki (druga grupa) na barierę jelitową osób chorych na Crohna wykazało pozytywne działanie obu. Jedno i drugie suplementowano w ilości 0,5g na kg masy ciała przez dwa miesiące.

Glutamina – rekomendacja pozytywna:

  1. Osoby trenujące sporty wytrzymałościowe trwające dłużej niż godzinę
  2. Osoby chorujące na choroby związane ze zwiększoną przepuszczalnością jelit.

Glutamina – rekomendacja negatywna:

  1. Osoby liczące na wzrost masy mięśniowej
  2. Osoby liczące na lepsze wyniki w sportach siłowych lub krótkotrwałych o wysokiej intensywności
  3. Osoby liczące na poprawę regeneracji mięśni/ścięgien/wiązadeł

Źródła:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18059593

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22038507

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21463215

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17325559

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11834123

https://en.wikipedia.org/wiki/Intestinal_permeability

Uwaga! Wszystkie opisy objęte są prawem autorskim. Kopiowanie części lub całości jest zabronione.

Tagged ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.